Als kinderen tekenen

Tekenen geeft het kind inzicht in zichzelf…

Tijdens mijn therapie werk ik met kinderen van uiteenlopende leeftijden. Ieder kind heeft zo zijn eigen voorkeur voor manieren van werken. Ze kunnen o.a. kiezen voor praten, spelen met poppen, bewegingsoefeningen, tekenen enz. Met name jonge kinderen tekenen graag, iets wat kinderen al vaak intuïtief doen. Het is een manier van uiten die niet vraagt om taal en woorden; dat kan voor een kind heel moeilijk zijn, want vind maar eens de juiste woorden voor je gevoel. Zelfs een volwassene zoekt dan al lang naar de juiste woorden.

Tekenen kan ik overal tijdens het traject met het kind inzetten. Aan het begin kan ik bijvoorbeeld laten tekenen over een hobby, hun kamer, een huisdier of het gezin. Zo creëer ik een plek van veiligheid en toon ik mijn interesse in het leven van het kind.

Ik vind het belangrijk dat de beweging vanuit het kind komt. Het kind bedenkt zelf iets of ik bied een leuke manier aan om de tekening in een bepaalde vorm te gieten, zoals bijvoorbeeld een strip. Wat verder in het traject kan ik ook vragen om over een specifieke situatie te tekenen, zoals een uitdaging in hun leven. Dat levert vaak boeiende beelden op.

 

Tijdens het tekenen vertellen kinderen vaak over wat ze tekenen; ik vermijd het om te gaan interpreteren of diagnostische vragen te stellen. Het kind is namelijk bezig om eigen oplossingen te vinden voor iets wat in haar of zijn leven speelt en als ik dan vragen ga stellen, stoor ik de oplossingsgerichte gedachten van een kind. Als ik dan toch iets vraag, heeft het te maken met uitleg krijgen, zoals ‘Wie zijn hier allemaal?’, ‘Wat doen die dieren?’ of ‘Zullen we eens door je tekening wandelen en kun je me dan erover vertellen?’ Door te praten over de tekening, krijgt het kind de mogelijkheid om iets te herbeleven, te verwerken of te ontladen. Daardoor kan een proces van verwerking en acceptatie in gang worden gezet.

Een tijd geleden tekende een kind zichzelf en het tekende kwaadheidssoldaten bij de handen. Deze soldaten zaten gevangen in een cel. Om de cel heen liepen verdrietsoldaten. De kwaadheidsoldaten riepen naar de verdrietsoldaten: ‘Laat ons eruit, laat ons eruit, verdrietsoldaten. We willen graag boos zijn en dat laten zien’. Het kind kwam er zelf achter dat het verdriet wat het voelde, er als boosheid uit kwam.

Samengevat: 

Tekenen is een stap op weg naar het doel. Het is een hulpmiddel om innerlijke gedachten via beelden op papier te zetten en daardoor inzicht te krijgen in de identiteit van het kind. Een kind zet datgene op papier waar het zich op dat moment mee bezighoudt.

Leave a Reply

Close Menu